GNR8

Clarendon Road, Watford

Client:

Property Management Company

Location:

Clarendon Road, Watford

Completion:

Spring 2020

GNR8, Watford, is an office refurbishment scheme, providing contemporary flexible interior and exterior spaces for communal use.  Indigo have developed the design of the external works, assisting with the planning application, detailing and implementation on site.

The entire site frontage, previously dominated by car parking and cut off from the building by raised planters, has been updated to create an open piazza with bespoke furniture providing a variety of work spaces.  The piazza’s public edge has been redefined by strategically positioned low level planters creating a permeable edge, relinking the building and street scene.  Light coloured paving is used throughout, unifying the piazza and contrasting with the darker backdrop of the building.  Space within the piazza is subtly defined by rectangles of darker paving which create an informal pattern of ‘rugs’, guiding movement through the site.

The piazza is framed by contemporary slat screen fencing and anchored at its north end by a lightweight pergola with bench seating and climbing plants.  Steel climbing frames planted with climbing shrubs subdivide the piazza and disguise drop off parking bays which are discretely incorporated into the southern end of the site.  Planting throughout has been carefully selected to be robust and easy to maintain, softening the space and providing year round interest with good form and texture.  Edible species have also been incorporated as part of the scheme’s Fitwel certification.

Key inputs:

  • Planning
  • Hard landscape design
  • Planting design
  • Contract administration

Key team members:

  • Gardiner & Theobald – Project Manager & Quantity Surveyors 
  • TP Bennett – Architecture
  • Maddox Planning – Planning Consultant